Osorske glazbene večeri

Osorske glazbene večeri do 28. kolovoza ljubiteljima klasične glazbe ponudit će 17 koncerata domaćih i inozemnih izvođača, a uz renomirane izvođače nastupit će i mladi glazbenici, dobitnici prestižnih nagrada klasične glazbe u Hrvatskoj.

U tri večeri bit će izvedena Osorska trilogija Borisa Papandopula i Berislava Šipuša, a na svečanom otvaranju u petak, 20. srpnja Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Marka Letonje izvest će prvi dio Osorske trilogije, Osorski rekvijem Borisa Papandopula. U nedjelju, 22. srpnja pod ravnanjem Tončija Bilića bit će izveden drugi dio trilogije Osorski misterij Borisa Papandopula, a u utorak 24. srpnja i treći dio, Osorski plač koji je skladao Berislav Šipuš i pod čijom će dirigentskom palicom biti izveden, izvijestili su danas organizatori festivala.

Ansambli HRT-a na Osorskim glazbenim večerima

Ove će se godine u Osoru programski obilježiti 20. obljetnica smrti Brune Bjelinskoga. Usto, ljubitelje klasične glazbe očekuje pet praizvedbi, od najstarijeg autora Miroslava Miletića do najmlađeg Dubravka Palanovića. Djelo Davorina Kempfa doživjet će hrvatsku praizvedbu u interpretaciji puhačkog trija Milka Pravdića.

Kako najavljuju organizatori, festival će ugostiti i inozemne goste poput Komornog gudačkog orkestra Slovenske filharmonije i Gudačkog kvarteta Fondacije veronske Arene, a Osorske glazbene večeri dobile su i dva ambasadora festivala - violončelisticu Moniku Leskovar i udaraljkaša Filipa Merčepa.