Riječki HNK na Festivalu mediteranskog teatra

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca iz Rijeke sinoć je tivatskoj publici izvelo Antigonu u režiji Ozrena Prohića. Ta se kazališna predstava mogla pogledati u sklopu Festivala mediteranskog teatra Purgatorije, kao jedna od ukupno jedanaest predstava u natjecateljskom dijelu festivala. Antigona je izvedena na talijanskom jeziku uz titlovani prijevod.

Temeljena na istoimenoj starogrčkoj Sofoklovoj tragediji, donosi priču o heroini koja se suprotstavlja vlasti i zakonu u želji da zaštiti i posluša zakone više od ljudskih, što, naravno, vodi tragičnom ishodu.

No istodobno se predstava, prema riječima dramaturginje Laure Marchig, iz sadašnjeg trenutka bavi i pitanjem: Bi li se začudila Antigona kad bi saznala da je postala izlikom suvremenim filozofima i piscima koji nas pozivaju da preispitamo izvjesnosti svijeta, ideju koju smo stvorili o pojmu demokracije od pamtivijeka, ali naročito iz vremena Francuske revolucije i koji nas upozoravaju na opasnosti koje proizlaze od same demokracije?

U predstavi redatelja Ozrena Prohića, u obradi dramaturginje Laure Marchig, glumili su: Elena Brumini, Elvia Nacinovich, Bruno Nacinovich, Rosanna Bubola, Giuseppe Nicodemo, Alida Delcaro, Giulio Settimo, Leonora Surian i Miriam Monica.