Uskočki boj za Klis

Na Klisu je počeo drugi međunarodni trodnevni povijesno-scenski spektakl Uskočki boj za Klis 2012. Organizator je povijesna postrojba Kliški uskoci, a sve se događa u sklopu ljetne kulturno-turističke manifestacije Dani Petra Kružića, kapetana i kneza kliškoga.

U jedinstvenom ozračju kliške tvrđave i na trgovima oko nje ovih se dana, osim rekonstrukcije povijesne bitke između uskoka i osmanlijske vojske, među ostalim, održavaju kvalifikacije u mačevanju, turnir u streličarstvu, sajam starih obrta i zanata, predstavljanje povijesnih postrojba, nastupi pučkih pivača, performansi, iluzionisti, žongliranje s vatrama te posljednjeg dana koncert orkestra Hrvatske ratne mornarice i klape Sv. Juraj HRM.

U Uskočkom boju za Klis 2012. sudjeluje 230 kostimiranih sudionika, inače članova 19 povijesnih postrojbi iz raznih hrvatskih krajeva te dviju sličnih skupina iz Slovačke i Slovenije. Posjetitelji mogu uživati u izvornim jelima i pićima iz toga doba, u autentičnim rukotvorinama, autohtonim suvenirima i ostalim proizvodima mediteranskoga podneblja. Na sajmu starih obrta i zanata sudjeluje tridesetak izlagača iz Hrvatske.