Vladina odluka o TKU-u idući tjedan

Vlada će idući tjedan povući pravne poteze koji su joj na raspolaganju, a jedan je i otkazivanje Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, ali s ponudom novog koji bi vrijedio četiri godine sa svim materijalnim pravima koja su u sadašnjem TKU i s aneksom kojim bi se regulirala neisplata nekih materijalnih prava u ovoj i idućoj godni, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Uspjeli smo s državnim službenicima i namještenicima i nadam se da ćemo uspjeti i s javnim službama, kazao je ministar odgovarajući na pitanja novinara o potezima Vlade nakon što su četiri sindikata javnih službi odbila arbitražu o izmjenama TKU-a. Na novinarski upit zašto ne čekaju da ti sindikati (tri iz obrazovanja i sindikat medicinskih sestara) provedu referendum o izmjenama TKU-a, Mrsić je kazao da je referendum legitimno pravo sindikata, ali i podsjetio da sindikat za određene odluke koje su donosili u prošlosti, primjerice onu o odricanje od povećanja plaće za 6 posto, nije provodio referendum.

Naime, danas bi se sindikati trebali očitovati o tome hoće li pristati na arbitražu ili otkazivanje kolektivnih ugovora za javne službe. Mi smo donijeli odluku da idemo na referendum početkom rujna kako bi se naši članovi izjasnili o predloženim uštedama. Ministar može otkazati Kolektivni ugovor jer Vlada sve može, ali s posljedicama jer će ljudi podizati tužbe, istaknuo je Zvonimir Laktašić iz Sindikata hrvatskih učitelja.