Pitanje srca suprotstavljeno pitanju moći

U izdanju izdavačke kuće Lumen, nedavno je izašla knjiga Sjećanja jedne kuje autorice Francesce Petrizzo.  

Nadahnjujući se mitovima i homerskim poemama, Petrizzo svoju junakinju, Helenu Trojansku, lišava legendarne mističnosti, utjelovljuje je i udahnjuje joj dušu te stvara suvremen ženski lik koji sa stranica romana izbija snagom, gnjevom i nježnošću autentičnog lika, arhetipa svih žena koje su se tijekom povijesti usudile pitanje srca suprotstaviti pitanju moći.

Izvrstan prvijenac iznimno mlade i talentirane književnice oslanja se na liričan, muzikalan, povremeno hipnotičan izričaj.

Helenu Trojansku njezin muž Menelaj dovodi natrag u domovinu nakon uništenja ponositoga grada. Svoju priču povjerava vjetru i valovima, a njezin glas pripovijeda istinu različitu od one koju svi znaju: sjetan i energičan, govori o stvorenju žednom ljubavi, strastvenome i senzualnome, ali prisiljenome pokoravati se zakonima oca kralja i udati se za čovjeka kojeg nije izabrala niti željela. Ta će kobna odluka uzrokovati tragediju i zaviti ih u crninu jer će Helena u naručju drugih tražiti ono za što je zakinuta. Pritom će izgubiti sve i steći glas kuje, prokletnice i izdajice.

Djelo je prevela Ana Badurina.