Niti je Tuđman prodavao teritorij niti ja to radim

U intervjuu za Dnevnik HTV-a premijer Zoran Milanović rekao je da su se pogreške u naplati poreza događale, ali da više neće biti tako. Objava dužnika nije stup srama, cilj je uvesti red i podići svijest među građanima, rekao je premijer.

Komentirajući tvrdnje da su državne investicije podbacile, iako je s dolaskom nove vlade iz mjerodavnih ministarstava bila najavljena ofenziva prema potencijalnim investitorima, koji se međutim i dalje žale na brojne administrativne prepreke, Milanović je rekao da Vlada to može i hoće promijeniti.

Upravo smo ušli u drugu osminu mandata. Stvari se ne mogu promijeniti preko noći, ali intenzivno radimo od prvoga dana i investicije će doći u Hrvatsku - i to planirano, rekao je Milanović navodeći tu prije svega Plomin 3, Hrvatske željeznice i Riječku luku. Naglasio je kako su državne investicije nešto što mora dati poticaje, ali i da Hrvatska dovijeka ne može ovisiti o tome. Potrebno je da privatni sektor živne, a naša uloga je da to okruženje stvorimo, naglasio je Milanović.

Komentirao je i najavljenu ratifikaciju sporazuma o granici s Bosnom i Hercegovinom. Rekao je da to nije iznenadna odluka, već tema o kojoj se povremeno pregovara već trinaest godina. Potvrdio je da je upravo on  inicijator, u dogovoru s ministricom Vesnom Pusić. Nije utjecao ni Bruxelles ni netko treći, sve je između Zagreba i Sarajeva. Nema tu ništa novo, činjenica je da smo na najvišoj razini potpisali jedan ugovor i da on stvara pravne posljedice, objasnio je premijer.

Već potpisom stvaraju se određene obveze, možete se potpuno povući iz ugovora, ali onda morate krenuti sa svim ispočetka, 1000 kilometara granice, niz novih pitanja koja se mogu otvoriti, a nešto ste već ispregovarali i potpisali, istaknuo je.

Prepoznajem hrvatski interes i branim ga. Niti je Tuđman prodavao teritorij niti ja to radim, rekao je Milanović.