"Medeja" na Lovrijencu

Euripidova tragedija Medeja, druga premijera dramskog programa 63. dubrovačkih ljetnih igara, izvedena je na Lovrijencu u režiji Tomaža Pandura.

O predstavi, koja je ostvarena u suradnji igara s Hrvatskim narodnim kazalištem (HNK) u Zagrebu, na konferencija za novinare, osim redatelja, govorili su intendant igara Ivica Prlender i intendantica zagrebačkoga HNK Ana Lederer.

Tekst predstave adaptirao je Darko Lukić, dramaturg je Livija Pandur, scenografija je djelo hrvatsko-austrijskog kolektiva Numen, kostimografkinja je Danica Dedijer, a autor glazbe slovenski duo Silence.

U glavnoj ulozi nastupili su Alma Prica kao Medeja, njezina muža Jazona glumi Bojan Navojec, a u predstavi glume i Livio Badurina, Ivan Glowatzky, Romano Nikolić, Damir Markovina te Kristijan Potočki, Andrej Dojkić, Petar Cvirn, Tomislav Krstanović, Jure Radnić, Ivan Magud, Adrian Pezdirc i Ivan Ožegović.

Medeja je u osnovi djela intimna tragedija nesretne ljubavi, ali oko nje su i priče o politici, povijesti, vlasti, ratovima, olimpijadama, zlatnom runu, vladarima, gradovima, magijskim ritualima i legendama, rekao je, među ostalim, redatelj Tomaž Pandur, dodajući da dubrovačku Medeju označuje nova režijska i dramaturška koncepcija, radikalna u pristupu i u skladu s vremenom u kojemu živimo, s bojama Mediterana, noćnim dubrovačkim burinima te bliska glumici Almi Prici, koja igra ženu razapetu između neba i zemlje, zarobljenu u labirintima ženske i muške volje u utrobi magične tvrđave Lovrijenca.