Četiri milijuna kuna poduzetnicima u kulturi

U sklopu javnog poziva za projekt Poduzetništvo u kulturi za ovu godinu, koji se provodi na temelju sporazuma između Ministarstva kulture i Ministarstva poduzetništva i obrta, odobreno je 90 potpora vrijednih ukupno četiri milijuna kuna, priopćilo je Ministarstvo kulture.

Međuministarsko povjerenstvo odabralo je dobitnike bespovratnih financijskih sredstava između 434 zahtjeva na natječaju koji je trajao od 27. travnja do 28. svibnja.
Ministarstvo poduzetništva i obrta isplatit će dva milijuna kuna za 31 potporu trgovačkim društvima i obrtima, a Ministarstvo kulture će isto toliko isplatiti za 59 potpora umjetničkim organizacijama, samostalnim umjetnicima te udrugama u kulturi.
Novac je namijenjen za nabavu nove tehnologije, marketing kulturnih projekata i programa, stručno usavršavanje, zakup prostora za organizaciju kulturnih aktivnosti, pokriće dijela troškova vanjskih suradnika te ostale troškove u provedbi kulturnih projekata.

Devedeset umjetničkih organizacija, kazališta, galerija, festivala, samostalnih umjetnika, izdavačkih kuća, kulturnih udruga dobilo je od dvadeset do sto tisuća kuna, a rezultati natječaja objavljeni su na internetskoj stranici Ministarstva kulture.

Projekt Poduzetništvo u kulturi, koji se provodi petu godinu, jedan je od 24 vladina projekta Plan poticanja poduzetništva i obrtništva za 2012. godinu 'Poduzetnički impuls'. Ove godine za poticaje je osigurano 376 milijuna kuna.