Ljetna škola arhitekture 31. put u Motovunu

Međunarodna ljetna škola arhitekture održava se u Motovunu po 31. put od danas do 11. kolovoza u Studijskom centru Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Osim stalnog ciklusa Tradicija, kreativnost i održivost, sudionicima škole ponuđena su i druga predavanja te prezentacije, izložbe, diskusije kao i stručni obilasci.

U kontekstu tradicije, kreativnosti i održivosti obrađivat će se različite teme uređenja javnih gradskih prostora, prije svega u Motovunu: od uređenja trgova, zidina, arhitektonskih cjelina (budućeg Studentskog doma) i izdvojenih zgrada poput Komunalne palače i interpolacija do prometne infrastrukture (prilaznih cesta i stubišta - rampe), urbane opreme i vizualnih komunikacija te zaštite okoliša, najavio je voditelj Međunarodne ljetne škole arhitekture Motovun Ljubomir Miščević, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Tu je i recentna aktualna tema - obnova Istarske željeznice Parenzane, odnosno njezina tunela u Motovunu, dodao je.

U radu Škole ove godine sudjeluje oko 40 predavača i studenata, a prema dosadašnjim najavama osim iz Hrvatske sudjelovat će predavači i studenti iz Kanade, Danske, Austrije, SAD-a, Italije, Španjolske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i drugih država.

Šesti kolovoza održat će se i 5. međunarodni seminar o arhitekturi pasivne kuće u sklopu europskog projekta PASS-NET (IEE), a 7. kolovoza 7. međunarodni seminar o ljetnim školama i radionicama arhitekture te 7. međunarodna dječja likovna radionica u suorganizaciji s Hrvatskim društvom vizualno-likovne kulture i društvom Naša djeca iz Motovuna.

Završna izložba i javna prezentacija studentskih radova održat će se 10. kolovoza na Trgu Andree Antica ispred Studijskog centra.

U Multimedijskom centru LUKA u Puli, u suradnji s Društvom arhitekata Istre (DAI-SAI), 8. kolovoza bit će otvorena već tradicionalna izložba studentskih radova prethodne generacije, a uz to će biti izloženi i radovi Međunarodne radionice Arhitektura fortifikacija Brijuni 2011. u suorganizaciji s Ministarstvom kulture i Javnom ustanovom Nacionalni park Brijuni.

U toj su radionici prošle godine sudjelovali studenti i predavači iz Politehnike Krakowske, Prirodoslovnog univerziteta iz Wroclawa, arhitektonskih fakulteta sveučilišta iz Zagreba, Ljubljane, Harkowa i Tehničkog veleučilišta iz Zagreba.