Intendantski maraton

Rat za čelne ljude HNK u Splitu i Zagrebu nastavlja se poput sapunica u kojima ne nedostaje aktera, već sadržaja. U Dioklecijanovu gradu peti se put u posljednje dvije godine bira intendant, a najstariju nacionalnu kazališnu kuću opet je zatresla kriza. 

Tko je čitao Braću Karamazove sjetit će se riječi Dostojevskog koji piše da u kazalištu ništa nije istina. Ako nije u kazalištu, jest oko njega - u splitskom HNK peti se put bira čelni čovjek, a u Zagrebu će intendantska sapunica dobiti četvrti nastavak. Podsjetimo, na treći natječaj javili su se dosadašnja intendantica Ana Lederer te Sibila Petlevski i Velimir Visković, koji su iz utrke za intendantsku fotelju ispali još početkom srpnja zbog formalnih manjkavosti u prijavama.

Kazališno se vijeće HNK minimalnim nadglasavanjem, u omjeru 4 prema 3, odredilo za jedinu preostalu kandidatkinju Anu Lederer, a tu je odluku podržao i gradonačelnik Milan Bandić. Ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić se nakon kozultacija s Vijećem za dramske umjetnosti Ministarstva očitovala negativno o ponuđenom programu Ane Lederer zbog njegove manjkavosti.

Nisam dala svoju suglasnost za kandidatkinju Anu Lederer i za njezin program s temeljnim primjedbama koje se tiču toga da sadašnji program ne predstavlja nikakav iskorak... Uopće ne pozicionira HNK kao stožernu nacionalnu kuću u novi kontekst koji nam donosi ulazak u Europsku uniju i pozicioniranje Hrvatske na europskoj sceni, smatra ministrica Zlatar-Violić. Natječaj, kaže ministrica, nije poništen, već je riječ o slijedu zakona.

Za novonastalu je situaciju  Ana Lederer grubo optužila ministricu. Po njezinim riječima već mjesecima ministrica sudjeluje u medijskom zlostavljanju i širenju neistina.

Dok se u Zagrebu priprema ponavljanje natječaja za intendanta, u Splitu su se na peti ponovljeni natječaj javila tri kadidata, od kojih je Kazališno vijeće HNK gradu predložilo Splićanina sa zagrebačkom adresom Tončija Bilića. Hoće li njegovo imenovanje glatko proći, još se ne zna, premda ga, kako se čuje, Ministarstvo kulture podržava.

Što kažu oni kojih se to najviše tiče, pogledajte u videoprilogu.