Dan pobjede i 17. obljetnica Oluje

Proslavom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana branitelja Hrvatska se prisjeća vojno-redarstvene akcije Oluje u kojoj je prije 17 godina oslobođen Knin i najveći dio zaposjednutoga hrvatskog teritorija. Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Postrojavanja branitelja diljem Hrvatske

Na Kninsku tvrđavu podignuta je hrvatska zastava. Uslijedio je mimohod pripadnika Oružanih snaga, policije i braniteljskih udruga. Središnja svečanost održana je na Trgu Ante Starčevića kod spomenika hrvatske pobjede Oluja 95. Obraćajući se okupljenima, predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović te potpredsjednik i obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko izrazili su zahvalnost svim braniteljima koji su u obrambenom ratu odnijeli pobjedu za Hrvatsku.

Josipović: Pobijediti u miru i pokloniti se svim žrtvma

U pravednom i obrambenom ratu odnijeli ste pobjedu za Hrvatsku i ja sam vam na tome beskrajno zahvalan. Ustav mi je dao poziciju da budem vrhovni zapovjednik Hrvatskih oružanih snaga i stoga osjećam poniznost, poštovanje i ponos što sam zapovjednik te ponosne pobjedničke vojske, poručio je Josipović. Hrvatska nakon pobjede u ratu mora još pobijediti i u miru - svladati gospodarske teškoće, osigurati ljudska prava, vjerske i nacionalne slobode i prosperitet svih građana, dodao je. Pobjediti u miru znači i pružiti ruku našim sugrađanima srpske nacionalnosti i njihove žrtve priznati i pokloniti im se, naglasio je.


Milanović: Hrvatske granice ćemo uvijek braniti znajući gdje su

Ovaj praznik ne slavimo zato da bismo uživali u tuđoj nevolji i da bismo se naslađivali tuđim jadima kojih je također bilo, i to je ljudski i to treba priznati, nego kako bismo izvukli iz sebe ono najbolje, naglasio je premijer Milanović. Naš je rat bio pravedan, obrambeni, čovječan i human. Hrvatske granice ćemo uvijek braniti znajući gdje su, kao što je to radila svaka hrvatska vlast od 1990., poručio premijer. Leko je rekao je kako se Hrvatska ponosi svojim braniteljima. Gradonačelnica Knina Josipa Rimac rekla je da trebamo biti ponosni na svoje heroje i pokazati dostojanstvo. Ako smo mogli oprostiti, a kao kršćani jesmo, tko nam to može braniti veličati naše pobjede, poručila je.

Na svečanosti je bio i predsjednik nevladine organizacije Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula, što je prvi put da toj proslavi prisustvuje netko od čelnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Na pitanje priznaje li svojim dolaskom legitimitet vojno-redarstvene operacije Oluje, Džakula je kazao kako ne treba zaboraviti da je bilo žrtava i među Srbima u Hrvatskoj i da će legitimitet biti veći i važniji kad i te žrtve dobiju svoj pijetet. Taj legitimitet, koliko je velik vama, bit će i kod drugih kad žrtve budu dobile svoj pravi pijetet i kad se bude o njima javno progovorilo. One to očekuju pa će i sam legitimitet biti još veći i važniji, rekao je Džakula. 


Reakcije na Džakulinu izjavu

Izjavu Veljka Džakule komentirao je u Kninu prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Zašto bi bio problem ispričati se nevinim žrtvama? To ne mijenja odnos agresora i žrtve agresije. Svatko po sebi sudi. Ako ste bili u ratu i borili se časno za ciljeve koji su isto tako časni i na strani koja je neupitno obrambena, onda ne treba insinuirati jer imate potpuno stabilnu, ljudsku i političku poziciju, istaknuo je.

Bivša premijerka Jadranka Kosor očekivala je da će se Džakula doći ispričati i pokloniti žrtvama agresije, a ovom izjavom, ocijenila je, produbio je neprijateljstvo.

Svečanost se nastavlja

Svečanost u Kninu nastavljena je u kninskoj crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta svečanom misom za Domovinu, a sve završava večerašnjim svečanim koncertom orkestra HRT-a i koncertom klape Intrade.

U Oluji su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno. U znak zahvale hrvatskim braniteljima od 2008. godine uz državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza slavi se i kao Dan hrvatskih branitelja. Središnja svečanost i ove se godine održava u Kninu.