Festival "Zadar snova"

Hrvatskom premijerom predstave U samoći pamučnih polja redatelja Ivice Buljana večeras se u napuštenoj zgradi nekadašnje Tekstilne industrije Zadar otvara 16. međunarodni festival suvremenog kazališta Zadar snova.

Buljanova predstava U samoći pamučnih polja, nastala prema suvremenom remek-djelu Bernard-Marie Koltesa, prvi put je izvedena u slovenskom Ptuju koncem lipnja, a njezina izvedba u Zadru jedinstvena je po tome što će i posljednji trag nekadašnjeg tvorničkog kompleksa Boris Kidrič najesen zauvijek napustiti vizuru grada, izvijestili su danas organizatori udruga Zadar snova.

Do 12. kolovoza na festivalu će nastupiti umjetnici iz Slovenije, Austrije, Francuske, Španjolske te Hrvatske, a program šestu godinu za redom prati Revija svjetskog kratkog filma u Sv. Donatu.

Pariški OrianTheatre Company, Escola Municipal de Dansa de Celra Theatre Ateneu iz Španjolske i Zadar snova u međunarodnoj koprodukciji predstavljaju Etc, etc. (Are you mad, Mr Artaud?), predstavu inspiriranu životom Antonina Artauda.

Festivalskoj premijeri 11. kolovoza u Kazalištu lutaka prethodit će audicija za hrvatske izvođače i radionica Meditative Dance koje će voditi koreograf i redatelj predstave Mehdi Farajpour.

Još jedna predstava posvećena je Artaudu, Svršimo s Božjim sudom - part one, jedno od njegovih posljednjih djela skinuto s programa radija dan uoči prvog emitiranja 1948., bilo je predložak novog autorskog projekta Senke Bulić u koprodukciji Kazališta Hotel Bulić i Tvornice kulture.

Na programu je i predstava Medejin krik, koprodukcija slovenskog Inner World Theatrea i Zadra snova, koja u Zadar dolazi nakon zapaženih gostovanja na najvećim međunarodnim festivalima a Damir Bartol Indoš gostuje s multimedijalnim projektom Kriegspiel Igra rata.

Bečki Theatre Irrwisch u obiteljskom uličnom teatru za velike i male na zadarskoj Kalelargi izvest će tri predstave: Wegenstreits guests, The Mudjumping i Let it burn!, dok će se u produkciji Muzičkog salona i Teatra ITD izvesti Malo je dovoljno, glazbeno scensko putovanje Aleksandra Stojkovića, frontmana banda Goribor, u glazbenoj pratnji Alena i Nenada Sinkauza.

Festival prati Revija svjetskog kratkog filma u Sv. Donatu koja donosi tridesetak radova, među ostalim filmove s Tabor film festivala i ovogodišnje Pule te Program EF-a s nominiranim filmovima za najbolji kratki europski film.