Premijera drame "Adio kauboju"

Sinoć je pred prepunim gledalištem na otvorenoj pozornici na Stinicama u splitskoj Sjevernoj luci praizvedena jedina dramska premijera u sklopu ovogodišnjeg 58. splitskog ljeta Adio kauboju autorice Olje Savičević Ivančević, koja je dramatizirala tekst, a predstavu je režirao Ivica Buljan.

Autorica romana Adio kauboju tematizira Split u kojem živi depresivna, duboko tragedizirana Ma, koju posjećuje kći i brbljiva rođakinja Marijana Mateljan. Prababa Oblapornica, koja je promijenila nekoliko muževa i ostala čila u dubokoj starosti, odavno je mrtva. Otac, koji je volio vesterne, umro je na dan procesije Sv. Fojka. Mladi, lijepi, pametni brat Danijel, koji je mogao postati astronom ili pjesnik, ubio se bacivši se pod vlak u misterioznim okolnostima. U takav grad se vraća Ruzinava, tražeći razlog njegove smrti. Dočekuje je čudakinja Marija Čarija, ljepoduh Karlo Šain, koji je bio bratov čudnovati prijatelj, mještani eutanazirani politikom Vrdovđeka. Nakon propalih zagrebačkih avantura, Ruzinava se zaljubljuje u mladog žigola Anđela. U mjesto dolazi nekadašnja zvijezda vesterna Ned Montgomery i snima film. Potraga Ruzinave završi čitanjem bratovih e-mailova koji otkriju bolnu tajnu. Na filmskom setu pogibaju još dva junaka...

Scenograf predstave je Aleksandar Denić, a autor glazbe Darko Rundek, koji ujedno igra Neda Montgomerya.

U predstavi sudjeluje 25 glumaca, među kojima Nataša Janjić, Marko Petrić, Ana Gruica, Zoja Odak, Milutin Milošević, Nives Ivanković.

Reprizne predstave drame Adio kauboju na programu su još 9., 10. i 11. kolovoza, a publiku će pola sata prije predstave pred zgradom Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) do otvorene pozornice na Stinicama prebaciti autobus.