U Korčuli otvoren Muzej Marka Pola

Za Korčulane i njihove goste otvoren je Muzej Marka Pola u gradu Korčuli, gdje se na originalan način svjedoči o putovanjima tog pustolova i najpoznatijeg Korčulanina, koji je u 13. stoljeću posjetio tada daleku i nepoznatu Kinu.

Posjetitelji mogu proći kroz sedam scena, kojima je, vrhunskom scenografijom i hiperrealističnim lutkama te uz pratnju audiovodiča, dočaran život Marka Pola od njegova polaska na putovanje iz Korčule, preko karavana u pustinji, pa sve do dvora poznatog mongolskog vladara Kublaj-kana.

Jedna od scena prikazuje pomorsku bitku između đenovske i mletačke flote, koja se zbila 7. rujna 1298. ispred Korčule i u kojoj je Marko Polo zarobljen. Priča završava prikazom boravka Marka Pola u tamnici u Genovi, gdje je nastalo njegovo djelo Milion.

Državna kineska televizija CCTV u sklopu obilaska Korčule snimila je prilog o muzeju te će ga emitirati na tržištu na kojem vlada sve veće zanimanje za turističku ponudu Hrvatske.

U muzej je uloženo više od dva milijuna kuna, a ideju je realizirao mladi križevački poduzetnik Rudolf Petrinec nakon što je i sam putovao svijetom te obilazio najpoznatije muzeje.