Pronađena skulptura stara 3000 godina

Arheolozi su pronašli veliku statuu turskog kralja, čija je starost procijenjena na 3.000 godina. Skulptura glave i torza visoka je jedan i pol metar, a cijela je skulptura bila visoka oko tri metra, rekao je Timothy P. Harrison, arheolog sa Sveučilišta u Torontu, član tima koji je pronašao statuu.

Skulptura prikazuje da su se kreativnost i inteligencija razvijale tijekom željeznog doba, iako su kraljevstva i gradovi bili mali i nezavisni, za razliku od centraliziranog sustava u bronzanom dobu. Ovo se protivi dosadašnjem shvaćanju da su velika kraljevstva zaslužna za razvoj kreativnosti, kazao je Harrison.

Arheolozi su skulpturu pronašli u iskopinama kulture Hetita. Skulptura se nalazila u kompleksu kapija kojima se dolazilo do gornjih dijelova tvrđave u Kunului, glavnom gradu malog kraljevstva pod imenom Patina, koje je postojalo od 1000. do 738. godine prije Krista.

Skulptura predstavlja kralja Suppiluliuma, koji je vladao u devetom stoljeću stare ere. Na poleđini statue se nalazi izjava koju je napisao sam kralj i u kojoj stoji da je uspješno proširio granice svog kraljevstva te da je izgradio spomenik u čast svom ocu.