Predstavljene Justinove "Apologije"

Knjiga "Apologije", u kojoj je autor Justin stao u obranu kršćanske vjere, predstavljena je danas u nakladničkoj kući Verbum, koja je objavila prijevod tog djela na hrvatski jezik.

Razlog Justinovom pisanju ove knjige bile su grozomorne i lažne optužbe koje su se slijevale na kršćane, a koje su dovodile do toga da oni budu progonjeni, mučeni i ubijani, rekao je glavni urednik Verbuma Petar Balta.

Po njegovim riječima, Justin se obraća rimskom caru, njegovim sinovima i Senatu, i daje obranu kršćanskog vjerovanja i bez ikakvog podilaženja govori o tomu što je kršćanska vjera te upozorava na lažnost mnogih optužaba na račun kršćana.

Justin također govori koliko su kršćanska vjera i moral koji iz nje proizlazi bitni za društvo, istaknuo je Balta, dodajući kako Justinove "Apologije" i danas imaju veliku vrijednost te da suvremenom čovjeku mogu otvoriti pogled na kršćanstvo i kršćansku kulturu.

Justin nije samo teoretičar obrane kršćanske vjere, nego je i vlastitim mučeništvom posvjedočio svoje stavove koje je iznio u knjizi, istaknuo je Balta.

Justinova knjiga "Apologije" objavljena je u Verbumovoj biblioteci "Crkveni oci", u kojoj su zastupljeni autori koji, prema Baltinim riječima, skreću pozornost na izvore zapadne civilizacije i kulture i koji su bitno pridonijeli temeljima europske civilizacije.

Justin je jedan od najvažnijih kršćanskih autora drugog stoljeća. Rodio se između 100. i 110. godine, a umro je oko 164. godine. Bio je kršćanski filozof i mučenik, najplodniji i najpoznatiji apologet drugog stoljeća. Katolička crkva slavi ga kao sveca i mučenika.