Novo arheološko otkriće u Meksiku

Jedna od tri grobnice pronađene u nedavno otkrivenoj piramidi u Meksiku, od poda do stropa obojena živim bojama, jedinstven je primjer zagrobne arhitekture indijanskog naroda Zapoteka, piše National Geographic, a prenosi Hina.

Meksički su arheolozi potkraj srpnja na lokaciji Atzompa, antičkog sela u državi Oaxaca, pronašli piramidu visine 6,6 metara s tri međusobno odvojene grobnice.

Prostorije nose uobičajena obilježja zapotečkih grobnica ali se ovdje, na iznenađenje arheologa, nalaze u samostojećoj strukturi, dok su grobnice Zapoteka uobičajeno bile smještene ispod podova palača.

Nadalje, iako su slikani motivi u grobnicama uobičajeni, obično predstavljaju važne osobe - svećenike, ratnike i vladare. No ovdje se, kako ističe voditeljica iskapanja Nelly Robles Garcia, motivi ne odnose na ljude nego na, kako se čini, svetu ritualnu igru loptom koju su igrali brojni prethispanički narodi Srednje Amerike, sličnu kombinaciji nogometa i košarke. Igrala se loptom od tvrde gume, a katkad je završavala žrvovanjem gubitničke ekipe.

Piramida je smještena na mjestu gdje se nalazila elitna četvrt naselja. Procjenjuje se da je Atzomp naseljen u razdoblju između 650. i 850. godine prije nove ere te da je bio dio pretkolumbovskoga grada Monte Albana, prijestolnice civilizacije Zapoteka, sjedilačkoga poljoprivrednog naroda.