Nagrada Judita ansamblu Cantus

Spuštanjem festivalske zastave i dodjelom nagrade Judita ansamblu Cantus i njegovom voditelju Berislavu Šipušu za sudjelovanje u Glazbenom programu za koncert nazvan Večer suvremenih splitskih autora sinoć je u Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu zatvoreno 58. splitsko ljeto.

Za nagrađeni ansambl Cantus žiri je naveo da je sastavljen od izvrsnih solista koji pod Šipuševom dirigentskom palicom zvuče kao jedinstveno, uigrano i izbalanasirano glazbeno tijelo.

Nagrada Judita za najbolji umjetnički rezultat u ovogodišnjem dramskom programu nije dodijeljena. Cjelokupni dramski program ovogodišnjeg Splitskog ljeta svojom orijentacijom prema eksperimentalnom istraživanju tijela u prostoru, zabavnoj sceni i utjecaju prebacivanja proznog diskursa u dramsku formu nije dao takve rezultate koji bi, prema mišljenju žirija, a s obzirom na obvezujuće rezultate ranijih Splitskih ljeta, zavrijedio nagradu Judita, navedeno je u obrazloženju.

Svečanosti zatvaranja Splitskog ljeta prethodio je završni koncert festivala na kojem je nastupio pijanista Aljoša Jurinić. Višestruko nagrađivan umjetnik na državnim i međunarodnim natjecanjima za mlade pijaniste i pobjednik ovogodišnjeg natjecanja Robert Schumann, izveo je djela Haydna, Schumanna, Chopina i Liszta.

Na ovogodišnjemu Splitskom ljetu, koje se na Peristil vratilo nakon trogodišnje obnove tog prostora, u 32 dana izvedeno je 35 opernih, dramskih, plesnih i koncertnih izvedaba, a održane su i likovne izložbe, kazališne radionice i javne tribine.