Lost Theory festival

Ličko selo Deringaj kraj Gračaca i ove će godine od 15. do 20. kolovoza ugostiti glazbeno-umjetnički festival Lost Theory, multimedijalni događaj koji su osmislili mladi iz Hrvatske i Belgije. Festival je ostvaren uz potporu lokalne zajednice zaposlenih preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te uz pomoć volontera iz Hrvatske i drugih europskih zemalja, priopćili su danas organizatori festivala.

Na festival dolazi oko 100 izvođača iz cijeloga svijeta, a različiti žanrovi elektroničke glazbe odjekivat će s tri pozornice - Psy pozornica rezervirana je za različite žanrove trance glazbe, na Crossover pozornici posjetitelji će uživati u IDM, dub-step, reggae i drumnbass glazbi, dok je Chill-out šumarezervirana za ambijentalnu glazbu za opuštanje.

Neki od potvrđenih izvođača su Hallucinogen (UK), Hilight Tribe (Francuska), Cosmosis (UK), dj Shpongle (UK), Furiodarshan (UK), Asia 2001 (Francuska), Goruch (Nizozemska), Ocelot (SAD), Toi Doi (Francuska) i drugi.

Osim glazbe posjetitelji će moći uživati i u brojnim dodatnim sadržajima. Healing area dio je festivalske lokacije gdje se posjetitelji mogu relaksirati uz masažu, jogu, pilates, reiki, na istom prostoru održavat će se i kreativne radionice.

Festival ima i kino na otvorenom, tijekom dana stručnjaci iz ekologije, samoodrživog razvoja, permakulture i sličnih područja držat će predavanja, a  noću će biti projekcije dokumentarnih filmova. Ostvarena je i suradnja s Tabor film festivalom koji će jednu večer puštati najbolje svjetske kratke filmove.

Organizatori su mislili i na roditelje koji dolaze s djecom: Growing village je dječje igralište, a osmišljen je i cjelodnevni program te radionice za djecu pod stručnim vodstvom odgajatelja. Osim sadržaja na festivalu nude se i organizirani izleti na različite turističke destinacije Hrvatske.

Festival je ekološkog karaktera, a održava se na imanju s certifikatom četverolisne djeteline. Pri izgradnji su upotrijebljeni isključivo prirodni materijali (drvo, pamuk, užad), a ove godine uveden je poseban sistem povrata čaša, tako da se ne stvara dodatni otpad koji je inače veliki problem za festivale. Na festivalskom terenu ne prodaju se proizvodi multinacionalnih kompanija, već oni s domaćeg tržišta i od uglavnom malih proizvođača. Svoje proizvode, hranu i piće predstavit će lokalni trgovci i obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva.