37. trka na prstenac

U Barbanu će se od danas do 19. kolovoza, pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i istarskoga župana Ivana Jakovčića, održavati 37. trka na prstenac.

Program ove viteške igre, starije i od Sinjske alke, najavili su na konferenciji za novinare predsjednik Trke Mladen Kancelar i načelnik općine Barban Denis Kontošić, koji je kazao i da će se s Trkom na prstenac, starom tri stoljeća, kandidirati za popis hrvatske nematerijalne kulturne baštine.

Glavni program trka bit će u nedjelju, a za prstenac će se boriti 16 konjanika, koji su to pravo stekli na kvalifikacijama.

Program počinje danas promocijom nove kolekcije pjenušca Prstenac, a nastavlja se u sutra, 17. kolovoza, podizanjem zastave Trke, nakon čega će slijediti predstavljanje skulptura prve Kiparske kolonije u drvu Cok 2012.

U subotu će se održati Trka za viticu, ali i bogat sportski program. U nedjelju program počinje u jutarnjim satima sportskim programom za najmlađe, a u 17 sati konjanici kreću u borbu za prstenac. Oni u tri trke u punom galopu prelaze stazu dugu 150 metara (za manje od 12 sekundi) i kopljem gađaju prstenac koji se sastoji od dvaju koncentričnih krugova spojenih tako da se dobiju četiri polja. Slavodobitnik je onaj koji postigne najviše bodova.

Najavljen je dolazak brojnih gostiju, među kojima su i predstavnik Sinjske alke i Viteškog alkarskog društva.

Manifestacija s tako dugom tradicijom u svom obnovljenom izdanju donijela je Barbanštini u posljednjih 20-ak godina izniman razvoj konjogojstva. Danas u općini imamo više od sto konja, a naša Trka potaknula je konjogojstvo i razvoj konjičkog turizma, rekao je na konferenciji za novinare barbanski načelnik Kontošić.

Inače povijesni zapisi kazuju da se prva Trka na prstenac u Barbanu trčala 1696. godine, a obnovljena je 1976. godine.