Arheološka senzacija kod Topuskog

Rezultati analize i restauracije sadržaja trineastog groba s lokaliteta ilirskog naselja Turska kosa kod Topuskog, otkrivenog 2009. godine, senzacionalni su i sve je izvjesnije da je riječ o materijalnim dokazima postojanja kolapjanske kulture, izjavio je za Hinu arheolog Lazo Čučković, nakon što je karlovačkom Gradskom muzeju stigla ekspertiza iz Mainza.

Ekspertiza ovih dana ide na službeno prevođenje i u rujnu će, zajedno s restauriranim nakitom, biti prezentirana stručnoj javnosti i medijima.

Analizom krune zuba posmrtnog ostatka potvrđeno je da je u bogatom grobu pokopana žena, a njezino oglavlje jedinstveno je u svijetu jer ima dva pletena roga ukrašena metalom te jantarnim i staklenim perlama. U cijeloj je Europi malo oglavlja u obliku rogova, a ovako oblikovano ukrašavanje do sada uopće nije pronađeno, kaže Čučković.

Odmah pri pronalasku groba, u kolovozu 2009. godine, zbog bogato pletenog metalnog oglavlja, ogrlica i ukrasa na nogama i rukama pretpostavili smo da smo našli poglavaricu ili princezu iz starijeg željeznog doba i zato smo joj dali ime Blanka, po našoj princezi atletike, prisjeća se Čučković i ne skriva da mu je drago da prvotna očekivanja nisu bila pretjerana.

Grob je pronađen na lokalitetu uz ilirsko svetište, hram na otvorenom, gdje je u istraživanju, koje je s prekidima trajalo 30 godina, pronađeno više od 600 glinenih idola koji dokazuju pretkršćansku praksu idolopoklonstva.

Grob s iznimno vrijednim nalazom podupire pretpostavku da se svetište nalazi uz naselje Kolapjana, tj. zasebne kulture o kojoj postoje zapisi starih Rimljana. Čučković je, međutim, oprezan i ističe da je još rano tvrditi da je lokalitet dokaz tomu jer još nije pronađeno dovoljno dokaza o običajima po kojima bi se način života u naselju mogao razlikovati od do sada istraženih Japoda u Lici i Segestjana u Panoniji. No, dodaje, specifični uresi iz groba snažno podupiru tu teoriju.

Za sada je neosporno, tvrdi Čučković, da je na Turskoj kosi uvjerljivo najveće svetište od naših krajeva pa sve do grčke Olimpije.