Od kulturne ksenofobije do Keruma

Na splitskoj kulturnoj sceni ponovno skandal. Žiri Splitskog ljeta odlučio je očitati lekciju upravi festivala i ne dodijeliti tradicionalnu Juditu za dramski program jer je, kažu, bio ispod svake razine. 

Moramo raditi repertoar koji postavlja pitanja koja nas interesiraju, koja izazivaju našu pozornost, koja intrigiraju, a da sve to bude na određenoj estetskoj razini, koja u teatrološkom smislu unapređuje izraz, rekao je Vlatko Perković, teatrolog i književnik, član žirija.

Uz nekoliko gostovanja te jednu reprizu, umjetničko vodstvo festivala sve je uložilo u jedinu dramsku premijeru "Adio kauboju" u režiji Ivice Buljana, prema romanu Olje Savičević-Ivančević. Očekivalo se da višestruko nagrađivani roman i u kazališnoj formi postane hit. Mišljenja publike su podijeljena, a kritike uglavnom negativne.

Uprava Splitskog ljeta odlučila je sve jabuke staviti u jednu košaru, a ta se košara pokazala prilično šupljom. Naime Adio kauboju nije bila predstava koja bi bila vrijedna spomena, a u gostovanjima zaista nije bilo osobito vrijednih dostignuća da bi se nagrada dodijelila, izjavio je Jasen Boko, kazališni kritičar.

Senka Bulić u Hrvatskoj uživo prvi put nakon završetka Splitskog ljeta komentirala je odluku žirija da nagradu Judita za najbolju dramu ne dodijeli nikome.

Udarac koji su uputili meni je otužan čin. Njihovo objašnjenje je drastično neobrazovano. To je okoštali mehanizam koji ne dopušta nečemu što je svježe, zdravo, da zaživi. Usporediti treba samo biografije umjetnika koji su gostovali i onih koji su ih ocjenjivali, rekla je između ostalog Bulić.

Riječ je o nečemu što se ponavlja, isto se dogodilo i kad sam ja bila intendantica splitskog HNK. Takva kulturna ksenofobija pridonijela je pojavi Željka Keruma, rekla je pak Mani Gotovac.

Pogledajte više u videoprilogu!