Što činite za nezaposlene?

Što činite za nezaposlene u ovoj državi na rubu propasti?, pitala je Mihaela Vargašević na Vladinoj stranici na Facebooku i izazvala rekordno zanimanje. Više od 28.000 ljudi dosad je kliknulo da im se pitanje sviđa i popratilo ga prigodnim komentarom.

Ima na Balkanu jedna zemlja koja graniči sama sa sobom. Gdje žive najljepše žene, a natalitet opada. Gdje nezaposleni najviše rade. Gdje na najplodnijoj zemlji žive ljudi koji gladuju. Dio je to komentara, a cijeli donosimo na fotografiji uz vijest (klikom na fotografiju otvorit će vam se veća fotografija na kojoj možete pročitati cijeli komentar).

Vlada je odgovorila tek nakon četiri dana. Ukratko: otvoren je model najma stanova za mlade, studirat će se besplatno, smanjeni su doprinosi za zdravstvo. Porast zaposlenosti rješavat ćemo novim investicijama i gospodarskim rastom čije prave efekte očekujemo sredinom iduće godine, navode iz Vlade. Pročitajte i opširni odgovor Vlade.

Zavod za zapošljavanje uvijek je tražena adresa. No nije lako ovdje pronaći posao. Onih koji ga traže ima puno, ali nažalost ozbiljnih i velikih poslodavaca sve manje. Na Zavodu je gotovo 300.000 ljudi.

U videoprilogu uskoro donosimo i razgovor s nezaposlenima. Pogledajte što kažu Nikolina i Slaven.

Ekonomski analitičar Zoran Aralica misli da će biti još i teže. Najesen možemo očekivati trendove koji su trenutno prisutni, a oni se odnose na rušenje postojećih tržišnih i društvenih struktura, što se očituje kroz smanjenje vrijednosti svih prerađivačkih industrija, automatski i rast nezaposlenosti, rekao je.

Dakle nisu dobre vijesti za Mihaelu Vargašević, koja je podigla prašinu i do nje se ne može doći, kao ni za ljude koji ustrajno traže posao na Zavodu. Ondje će najesen gužva biti još veća.