Ottavio Missoni posjetio svoju dubrovačku izložbu

Nakon što je u dubrovačkoj Galeriji Dulčić Masle Pulitika prije tjedan dana otvorena izložba crteža, grafika i tapiserija poznatog svjetskoga modnog dizajnera i likovnog umjetnika Ottavija Missonija, sinoć je u povodu njegova dolaska i posjeta izložbi Talijanska unija u Hrvatskoj organizirala vin d'honneur.

Svečanoj ceremoniji nazočili su, uz Ottavija i Rositu Missoni, dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, konzulica Republike Italije u Splitu Paola Cogliandro, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul te ravnatelj dubrovačke Umjetničke galerije Antun Maračić.

Dubrovačka izložba ostvarena je nakon premijere u slovenskom gradu Mariboru, europskoj prijestolnici kulture 2012., te nakon postava u Kopru i Puli. Kustos izložbe je Luca Missoni, a postavu uz njega potpisuje i Mario Steffe.

Izložba sadrži i izdašne informacije o cjelokupnom opusu i životu ove nadasve zanimljive osobnosti koja u sebi objedinjuje dizajnera, umjetnika, vrhunskog sportaša i poslovnog čovjeka.

Ottavio Missoni rođen je 1921. u Dubrovniku, a nakon izuzetne sportske karijere otvorio je prvu radionicu pletenine u Trstu. U svijet tkanine i mode uvela ga je supruga Rosita Jelmini. Njegove kreacije izlagane su u prestižnim muzejima i galerijama svijeta a uključene su i u stalni postav Muzeja Metropolitan u New Yorku.