Štoković slavodobitnik Trke na prstenac

Samuel Štoković na konju Šundo Bundo slavodobitnik je današnje, 37. trke na prstenac, viteške igre koja se u Barbanu, istarskom mjestu, održava od 1976. godine, a prvi spomen utrke veže se za 1696. godinu.

Slavodobitnik Štoković 11 godina nastupa na Trci na prstenac, a ovo mu je prva pobjeda kojom je zaslužio tri nagrade - Pticu prstenac, 30 tisuća kuna i prijelazni štit predsjednika Republike, nagradu koja je slavodobitniku u Barbanu prvi put uručena 2009. godine.

Prijelazni štit predsjednika Republike 36-godišnjem slavodobitniku Štokoviću osobno je uručio hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović, koji je i pokrovitelj Trke na prstenac. Hrvatski predsjednik je prije trke u izjavi novinarima kazao i kako ova trka pokazuje kontinuiranu brigu u očuvanju baštine, ali i iskorak prema razvoju turizma.

Na novinarski upit vezano za mogući referendum o izgradnji Plomina C, odnosno novog bloka termoelektrane na ugljen, koji će zahtjevati vladajuća istarska stranka IDS, predsjednik je rekao kako je raspisivanje referenduma, ako je to u skladu sa zakonom i zakonskim propisima, legitimo i demokratsko pravo.