Počela 41. Zagrebačka slavistička škola

U Dubrovniku je danas počela s radom 41. Zagrebačka slavistička škola, odnosno hrvatski seminar za inozemne studente slavistike i kroatistike te sveučilišne nastavnike kojima je hrvatski jezik i književnost primarni znanstveni interes.

Na hrvatskom seminaru za strane slaviste sudjeluje 60 polaznika koji dolaze iz 22 države, a među njima su i polaznici iz Kine, Rusije, SAD-a i Velike Britanije.

U nastavnom dijelu programa polaznici će u devet različitih lektorata usavršavati svoje znanje hrvatskoga jezika, obrađivati lingvističke, književne i komparatističke teme te pojedina područja hrvatske povijesti. Studenti će također slušati dva tematska ciklusa predavanja posvećena sintaksi hrvatskoga jezika odnosno hrvatskoj književnosti i kulturi 21. stoljeća.

Među predavačima na ovogodišnjem seminaru su ugledni profesori Marin Andrijašević, Krešimir Bagić, Branimir Belaj, Damir Boras, Željka Čorak, Josip Lisac, Ivo Pranjković, Milovan Tatarin, Tvrtko Vuković, Lada Badurina.

Također bit će prikazan i ciklus hrvatskog filma te organiziran posjet dubrovačkim znamenitostima, a posebni gosti seminara su glumac Dragan Despot, te književnici Luko Paljetak, Damir Šodan i Miroslav Kirin.

Tijek 41. seminara koji traje do 31. kolovoza, može se pratiti na internetskim stranicama www.hrvatskiplus.org .