Ovacije za zbor Kraljevskog koledža

Još jedna uspješnica u glazbenom dijelu Dubrovačkih ljetnih igara: zbor Kraljevskog koledža u Cambridgeu svojim je nastupom u Kneževu dvoru, uz tradicionalne orgulje, potvrdio rastuću svjetsku popularnost. Publika Dubrovačkih ljetnih igara ove je mladiće i dječake nagradila ovacijama.

Zbor je osnovan sredinom 15. stoljeća. Kralj Henrik šesti želio je, naime, da se u njegovoj kapeli služba Božja svakog dana održava uz pjevanje. Zboru je još i danas osnovna zadaća njegovanje engleske crkvene glazbe.
Naravno, s dvadesetim stoljećem stigli su snimanje albuma i turneje, što je proširilo publiku. No promjena je bilo i u crkvi. U 15. stoljeću pjevale su se rimokatoličke službe, a od reformacije djeluju kao anglikanci. Mladi pjevači moraju zadovoljiti mnogo uvjeta kako bi postali dio zbora, no zabave ipak ne nedostaje.

Zbor Kraljevskog koledža pred dubrovačkom je publikom nastupio i večeras. Uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i soliste u Dominikanskoj crkvi izveli su Mozartov Requiem.