Umjesto medijske svađe obračun uživo

Pri kraju Dubrovačkih ljetnih igara - javno sučeljavanje. Intendant Ivica Prlender i redatelj Bobo Jelčić pristali su na verbalni dvoboj u Gradskoj vijećnici točno u podne.

Prlender je u 11. godini svoje intendanture odlučio javno reagirati, i to prvi put, na medijske i druge prijepore koje su izazvali intervjui Jelčića oko neuvrštavanja u program trilogije Ustajte, djeco, koju su zamislili on i koautorica Nataša Rajković, na ovogodišnjim ljetnim igrama.

Autorski dvojac napravio je na igrama 2003. glasovitu, hvaljenu i nagrađivanu Radionicu. Ponuđena im je daljnja suradnja kada god žele. Ponuda je stigla tek s Ustajte, djeco, predloškom koji ujedno dodiruje samu bit festivala, tretiranje njegove ambijentalnosti. 

Prlender je rekao kako je taj projekt smatrao rizičnim jer se dijelom događa u vijećnici, dijelom na Gundulićevoj poljani, a dijelom u stanu u novom dijelu grada. Odbacio je sve insinuacije da je riječ o cenzuri ili političkom pritisku.

Jelčić je spočitnuo Prlenderu da se najprije zanio projektom, onda prestrašio i tako se uklopio u salonsku provokativnost koja vlada u hrvatskom kazalištu, a on njemu da nije stigao završiti projekt jer je u međuvremenu snimao film.

Na kraju Prlender je izrazio žaljenje što Ustajte, djeco nije ove godine na programu. Bilo bi mi jako žao da se ne dogodi na sljedećem ljetu, ako dozri i do onog stupnja gdje može biti realiziran, rekao je Prlender. Jelčića je ta izjava uvrijedila jer smatra da je itekako zreo.