Kad neće vlada, mi ćemo!

HDZ je Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima obilježio u Splitu uz poruku - Kad neće Vlada i Sabor, mi ćemo! Optužili su SDP za ignoriranje žrtava komunističkih zločina podsjećajući da su naredbom Komunističke partije u zgradi današnjega Pomorskog muzeja na tvrđavi Gripe mnogi Splićani nestali u noći.

Tužni smo, žalosni, nesretni, da se taj dan koji je Europska unija proglasila i koji je stečevina EU-a, danas na ovakav način u Hrvatskoj ignorira, da aktualna vlast niti jednim činom ne pokazuje želju za obilježiti takav dan! To vas navodi na to da se aktualna vlast srami te svoje prošlosti, istaknuo je splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader.


Vijenci za žrtve kod spomenika 'Glava koja tone'

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Đakovu su obilježile žrtvoslovne udruge đakovačke podružnice Hrvatskog društva političkih zatvorenika i Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka. Izaslanstva su položila vijenac i zapalila svijeće kod spomenika Glava koja tone podignutom na mjestu masovne grobnice s oko stotinu žrtava komunizma koje su ubijene po ulasku partizanskih snaga u Đakovo, u travnju 1945. godine.

Uistinu ne trebamo dijeliti žrtve na naše i njihove; ako mi ne priznamo njihove žrtve, neće ni oni naše, rekao je predsjednik đakovačkog krila Jazovke Pero Šola. Naveo je kako je na području Đakovštine oko 3000 žrtava komunizma i oko 1700 žrtava fašizma čijim žrtvama su se ove žrtvoslovne udruge također poklonile, kod spomenika žrtvama fašističkog terora na Gradskom groblju.


Položeni vijenci na Daksi i Orsuli

Na otočiću Daksi u blizini Dubrovnika, položeni su vijenci u spomen na ubijene Dubrovčane u listopadu 1944. Vijence su položili članovi obitelji i prijatelji ubijenih na Daksi, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sa županom Nikolom Dobroslavićem na čelu, Županijskog odbora HDZ-a sa saborskim zastupnicima Brankom Bačićem i Franom Matušićem na čelu te predstavnici dubrovačkoga Gradskog odbora HDZ-a s njegovom predsjednicom Dubravkom Šuicom na čelu.

U prigodi današnjeg spomendana na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima izaslanstvo Dubrovačko-neretvanske županije i općine Konavala položilo je vijence i na spomen-obilježje trinaestorici domobrana na Orsuli koje su partizani ubili kad su ušli u Dubrovnik 1944. U listopadu 1944. partizani su, kad su ušli u Dubrovnik, na Daksi bez suđenja ubili 53 ugledna Dubrovčanina. Ekshumacijom ostataka žrtava iz masovne grobnice i analizom DNK identificirano je 18 osoba, a 35 nije. Tako je utvrđen i točan broj žrtava - 53 jer se do ekshumacije znalo za njih 35.

Žrtve s otočića Dakse pokopane su 19. lipnja 2010. Među mučki ubijenima bio je svećenik o. Perica, autor pjesme Zdravo Djevo, Kraljice Hrvata. Na Orsuli su trinaestorica mladih tek unovačenih hrvatskih domobrana ubijena s 19. na 20. listopada 1944. Pripadnici partizanskih postrojba njihova su tijela bacili u more niz 50-metarsku stijenu na Orsuli.