Izložba CERAMICA MULTIPLEX 2012

U palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin (GMV) otvorena je izložba CERAMICA MULTIPLEX 2012 koja obuhvaća radove 125 umjetnika iz 30 zemalja svijeta i Hrvatske, a istovremeno su dodijeljene nagrade i priznanja autorima najboljih radova.

Izložba predstavlja suvremenu keramičku scenu u svijetu, održava se u sklopu četvrtog Međunarodnog festivala postmoderne keramike 2012. i kruna je desetogodišnjeg rada Hrvatskog keramičarskog udruženja Kerameikon, istaknula je prilikom otvorenja izložbe Blaženka Šoić Štebih, predsjednica Kerameikona koji je izložbu organizirao u suradnji s Gradskim muzejem Varaždin. Postavljena je u palači Herzer i još nekoliko izložbenih prostora u centru Varaždina.

Na poziv za sudjelovanje na izložbi javilo se 400 umjetnika s radovima na ponuđene dvije teme: U svom gradu pronađi moj grad Varaždin i Predstavi sebe kao umjetnika. Žiri sastavljen od poznatih hrvatskih i inozemnih stručnjaka za keramiku odabrao je radove 125 umjetnika koji će u Varaždinu biti predstavljeni do 31. listopada, a od 16. studenog do 6. siječnja u KulturZentrumu u austrijskom Kapfenbergu. Međunarodni je žiri odabrao i dobitnike nagrada i priznanja.

Nagradu Grada Varaždina za najbolji rad osvojila je japanska umjetnica Eriko Inazaki, Kerameikonovu zlatnu medalju Tjok Dessauvage iz Belgije, srebrnu medalju Angela Burkhardt Gualini iz Švicarske, a brončanu medalju Stuart Asprey iz Sjedinjenih Američkih Država.

Nagrada mladom umjetniku do 30 godina starosti Oni koji dolaze, dodijeljena je hrvatskoj umjetnici Dijani Rajković, dok su počasna priznanja dobili Arina Alincai iz Rumunjske, Carolyn Genders iz Velike Britanije, Rika Herbst iz Južnoafričke Republike, Ljubica Jocić Knežević iz Srbije, Marc Leuthold iz SAD-a, Kira O'Brien iz Irske, Brian Ryosuke Sakashita iz Japana te Mariette van der Ven i Tineke van Gils iz Nizozemske.