Orlando Frljiću i Les vents français

Laureati nagrade Orlando Hrvatske radiotelevizije za najveće umjetničke dosege u ostvarenju programa 63. dubrovačkih ljetnih igara u dramskome programu su Oliver Frljić za režiju Dantonove smrt Georga Büchnera, a u glazbenome programu Puhački kvintet Les vents français.

Predstava Dantonova smrt premijerno je prikazana na Tvrđavi sv. Ivana, 20. kolovoza u izvedbi Festivalskoga dramskog ansambla. Članovi ocjenjivačkog suda jednoglasno su odlučili da nagrada pripadne Oliveru Frljiću. U ocjenjivačkome sudu bili su predsjednica Željka Turčinović te članovi Hrvoje Ivanković i Davor Mojaš.

Ocjenjivački sud Nagrade Orlando za glazbene izvedbe na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama koji je djelovao u sastavu - predsjednik Dubravko Detoni te članovi Petar Obradović i Dubravka Tomšič-Srebotnjak nije pak imao nimalo laku zadaću te je, nakon mukotrpna samopremišljanja i odgovorna zajedničkog vaganja iz niza uspjelih domaćih i inozemnih reproduktivnih ostvaraja u završnicu glasanja uvrstio tri koncerta na kojima je sudjelovalo sedam glazbenika.

To su koncerti slavnoga pijanista i dirigenta Daniela Barenboima, sjajnoga francuskoga pijanista Pierre-Laurent Aimarda i vrhunskoga švicarsko-francusko-hrvatskoga Puhačkoga kvinteta Les vents français - tipični izdanak blistave francuske puhačke škole, koji tvore flautist Emmanuel Pahud, oboist François Leleux, klarinetist Paul Meyer, hornist Radovan Vlatković i fagotist Gilbert Audin, a u napetom i dramatičnom fotofinišu za prsa je pobijedio Puhački kvintet Les vents français.

Koncert nagrađenoga kvinteta održan je 12. kolovoza u atriju Kneževa dvora. Nagrade Orlando već 37 godina dodjeljuje Hrvatska radio-televizija za najuspješnije dostignuće u dramskome i glazbenome progamu Dubrovačkih ljetnih igara.