Prosvjed eko stožera Marišćina

Krizni eko stožer Marišćina najavio je prosvjed protiv odlagališta otpada u općini Viškovo. Stožer djeluje u sklopu udruge Eko Kvarner, a traži uklanjanje i sanaciju odlagališta Viševac, Marišćina i Sovjak. Prosvjed će početi u 17 sati ispred prostorija Općine Viškovo, potvrdio je za Radio Rijeku predsjednik Mjesnog odbora Marčelji Josip Begonja.

Naime, zbog popunjenosti županijskog odlagališta komunalnog otpada Viševac, balirani otpad se odvozi na Marišćinu dok se ne izgradi županijski Centar za gospodarenje otpadom Marišćina. A stanovnici ne mogu izdržati smrad koji dolazi s Marišćine, izvijestio je Begonja. Nije mu jasno kako mjerodavne inspekcije nisu utvrdile težak smrad s Marišćine te ističe da je ondje, umjesto najavljivanog Centra za gospodarenje otpadom, napravljena samo zaravan na kojoj se gomilaju bale smeća.

Eko Kvarner – ogranak Halubje priopćio je kako zahtijeva uklanjanje privremenog odlagališta baliranog otpada s Marišćine zbog neizdrživa smrada i tretiranja zatvorenog baliranog otpada kemikalijama koje izazivaju iritaciju sluznice očiju i dišnih organa, a čime se smrad gotovo nikako ne ublažava. Traže da se županijski Centar za gospodarenje otpadom ne gradi na Marišćini, nego da se pronađe nova lokacija.