Giant Robots u Zagrebu gradi najveću skulpturu

Britanski umjetnički kolektiv Giant Robots, koji do 9. rujna boravi u Zagrebu, izradit će dosad najveću privremenu skulpturu od recikliranog otpada na javnom prostoru u Hrvatskoj, koja će na Galeriji Bačva ostati do kraja godine.

Kolektiv je poznat po divovskim skulpturama, velikim robotima ili bićima iz mašte rađenima od isključivo recikliranog drva, odbačenoga drvnog materijala ili starog namještaja.

Zagrebačka će skulptura biti načinjena od domaćeg otpadnog materijala koji im je ustupila zagrebačka Čistoća te će upozoravati na važnost recikliranja i očuvanja prirodnih resursa i zaštite okoliša. Skulpturu će na kraju godine otkloniti, a potrošeni materijal ponovno reciklirati.

U Zagreb je stiglo pet umjetnika iz kolektiva, a na izradi skulpture počet će raditi ovih dana, objavio je Muzej ulične umjetnosti. Ovaj londonski umjetnički kolektiv počeo je s radom 2009., a jezgru kolektiva čine tri stalna umjetnika te periferni tim s oko 10 umjetnika.

Na svojoj web-stranici napominju da je svaka skulptura napravljena kako bi se uklopila u prostor u koji je smještena, ali tako da je interaktivna s publikom.
Poznati po ekoaktivizmu u umjetnosti, Giant Robots svoja su djela izlagali diljem Velike Britanije i SAD-a.