Od jeseni zdravstveni odgoj u školama

Od ove jeseni u osnovnim i srednjim školama eksperimentalno će se početi provoditi zdravstveni odgoj, čije će se teme integrirati u postojeće školske predmete, a dodatni sadržaji u sat razredne zajednice, najavljeno je na predstavljanju prijedloga kurikuluma zdravstvenog odgoja u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Zdravstveni odgoj put je prema zdravijoj budućnosti svih nas, a bez njega neće biti ni zdrave Hrvatske, rekao je ministar Željko Jovanović, dodavši kako će se njime omogućiti mladima da steknu znanja i vještine te vrijednosti i stajališta za kvalitetniji i dulji život.

Prema njegovim riječima, zdravstveni odgoj pridonijet će prevenciji bolesti povezanih s prehranom i pretilošću, ovisnosti, spolno prenosivih bolesti, neplaniranih trudnoća, nasilja te, među ostalim, zaštiti mentalnog i reproduktivnoog zdravlja.

Protivnicima uvođenja zdravstvenog odgoja i onima koji ga poistovjećuju sa seksualnim odgojem poručio je da ne znaju što rade, jer je, istaknuo je, zdravstveni odgoj mnogo širi od seksualnog koji će biti samo jedan dio unutar njega.

Na upit Kristine Pavlović iz udruge Grozd kako će Ministarstvo riješiti ustavno pitanje roditelja da samostalno odlučuju o odgoju djece, članovi povjerenstva za izradu kurikuluma rekli su da je on utemeljen na znanstvenim činjenicama te da njime nikomu nisu povrijeđena ustavna prava.

Jovanović je ustvrdio kako mu je najbolji pokazatelj da se te teme dosad nisu dobro obrađivale u školama bila nedavna anketa provedena među školskom djecom u Hrvatskoj prema kojoj se u proteklih deset godina povećao broj pretile djece.

Čak 66 posto djece ne jede voće i povrće svaki dan, neki kažu da je razlog tomu ekonomski, no zašto onda tridesetak posto djece svaki dan pije slatka pića, raste i konzumacija slatkiša, a sve više ih puši i pije alkohol, rekao je.

Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, rekao je da će se zdravstveni odgoj predavati kao dio prirode i društva, prirode, biologije, tjelesne i zdravstvene kulture, psihologije, a u četiri modula: "Živjeti zdravo", "Prevencija ovisnosti", "Prevencija nasilničkog ponašanja" te "Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje".

Na predstavljanju je istaknuto da kurikulum nije stajao ni kune niti će zahtjevati dodatne troškove, a prošlih je godina, istaknuli su, potrošeno više od pola milijuna kuna za izradu raznih programa koji nikada nisu zaživjeli u školama.