Sup s Cresa doletio do Švedske

Bjeloglavi sup Oštro s otoka Cresa tijekom petogodišnjeg lutanja prevalio je 18 tisuća kilometara i stigao do švedskoga grada Tuvea, najsjevernije točke na kojoj je ta rijetka vrsta ikada viđena. Danas je zrakoplovom vraćen u Hrvatsku.

U Zračnu luku Zagreb Oštro je dopremljen poslijepodne iz Kopenhagena u pratnji djelatnika oporavilišta za ptice iz Göteborga, gdje se oporavljao nakon što je pronađen iscrpljen i s težinom tek nešto većom od pet kilograma, izvijestilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Na svijet je došao na liticama Cresa, gdje je i prstenovan, a djelatnici Eko-centra Caput Insulae - Beli s otoka Cresa nadjenuli su mu ime Oštro. U skladu s uobičajenim ponašanjem za ovu vrstu, nakon svojih prvih letova iznad Kvarnera krenuo je na petogodišnje lutanje koje obično traje do spolne zrelosti, a završava povratkom na koloniju i savijanjem gnijezda.

Prvi sup na 57. paraleli

Tijekom svoga petogodišnjeg lutanja supovi prevaljuju velike udaljenosti, pa je tako i Oštro krenuo prema sjeveru i doletio sve do 57. paralele. Nikada do sada niti jedan primjerak njegove vrste nije zabilježen tako daleko na sjeveru planeta.

Pronađen je vrlo iscrpljen i mršav. Nakon prevaljenih 18 tisuća kilometara bio mu je nužan oporavak. Nakon boravka u oporavilištu za ptice u Göteborgu nastavit će s oporavkom u Hrvatskoj te će krajem rujna u Belom biti pušten u prirodu.

Godišnje se u Eko-centru na Cresu spasi desetak supova, posebice mladih koji padnu u more ili ih pronađu bolesne ili ranjene. Tako će i Oštro, zajedno s ostalim oporavljenim supovima, biti vraćen u stanište kojem pripada.

Za zaštitu ove kritično ugrožene vrste ovo predstavlja vrlo značajan događaj jer se radi o mladoj ptici koja se izlegla na liticama otoka Cresa te će se njenim povratkom pozitivno utjecati na opstanak posljednje populacije bjeloglavih supova u Hrvatskoj, ističu u Ministarstvu.