Umjetnik na odmoru u MSU-u

Izložba radova desetak umjetnika koji su tijekom ljeta nastali u Novom Vinodolskom, a među kojima su i skulpture Ivana Kožarića, otvoreni su u NO galeriji Muzeja suvremene umjetnosti pod naslovom Umjetnik na odmoru.

Riječ je o radovima nastalima u sklopu istoimenoga projekta koji se održavao tijekom ljeta u Novom Vinodolskom, a uz hrvatske umjetnike Vladu Marteka, Željka Kipkea i Ivana Kožarića sudjelovali su Attila Csernik i Era Milivojević iz Srbije, Romelo Pervolovici iz Rumunjske, Balint Szombathy, Sandor Pinczehelyi i Janos Sugar iz Mađarske te Radomir Damnjanović Damnjan i Ilija Šoškić iz Italije.

Akciju Umjetnik na odmoru organizirali su tijekom ljeta Institut za istraživanje avangarde, Novi Spa Hotels&resort iz Novog Vinodolskog te kolekcija Marinko Sudac. Povjesničar umjetnosti Branko Fransechi, otvorivši izložbu, rekao je da projekt daje novu dinamiku vizualnih umjetnosti koja se temelji na posebnom odnosu kolekcionara i umjetnika. Istaknuo je da bi takve akcije trebalo nastaviti i iduće godine te možda u njih uključiti muzealce i likovne kritičare.

Na današnjem otvorenju izložbe izvedeni su i performansi Ere Milivojevića, Balinta Szombathyja i Radomira Damnjanovića Damnjana. Koncept projekta osmislio je kolekcionar Marinko Sudac, a izložba u MSU ostaje otvorena do 30. rujna, prenosi Hina.