PIF otvorila češka predstava 'Antologija'

Lutkarskom predstavom Antologija Crnog kazališta Jirija Srneca iz Praga otvoren je 45. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF. Kazališne skupine iz 13 zemalja nastupiti će u Međunarodnom centru za usluge u kulturi (MCUK) u Zagrebu.

Festival su otvorili Tedi Lušetić iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport te predsjednik Skupštine grada Zagreba Davor Bernardić. Urednica programa Livija Kroflin prije otvaranja je istaknula da su u program uvrštene predstave koje u potpunosti afirmiraju lutke i lutkarstvo.

Na festivalu će, među ostalima, nastupiti Neville Tranter s predstavom Punch i Judy u Afganistanu Stuffed Puppet Theatrea iz Nizozemske te Oleg Žjugžda s Pikovom damom Regionalnog lutkarskog kazališta Grodno iz Bjelorusije.

Lutkarsko kazalište Krasnojarsk iz Rusije izvest će Susjede, priču o odnosu lukave lisice i lakovjernog medvjeda, brazilska skupina Opera na Mala Kovčežić priča, španjolski El Teatre De L'home Dibuixat predstavu Kamen po kamen, a Lutkarsko kazalište iz Sofije Priču o galebu i mačku koji ga je naučio letjeti. Iz Hrvatske nastupaju Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Gradsko kazalište lutaka Split.

U popratnom programu I to je 45. PIF... predstavit će se knjige Svjetska enciklopedija lutkarske umjetnosti, Snaga lutke, Noina mačka, Puna vreća laži, Estetika PIF-a Livije Kroflin, prirediti lutkarske radionice Razigrane ptičice, otvoriti izložba Poljske kazališne lutke.

Uoči otvorenja središtem grada, Tkalčićevom ulicom i Trgom bana Jelačića, tradicionalno je prošetala povorka lutaka. Nakon dodjele nagrada, izvan konkurencije bit će izvedena predstava Čarobnjak iz Oza, ispitna produkcija treće godine studija glume i lutkarstva, završni ispit iz animacije Mateje Grabić, Umjetničke akademije u Osijeku.