Hrvatin: Kako je Tadić prešao crtu

Na suđenju za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda Branimiru Glavašu svjedočio je od ključnih svjedoka optužbe, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin. 

Hrvatin je potvrdio da se Tadić, nakon zajedničkog ručka u jednom restoranu, interesirao za presudu koju je Vrhovni sud trebao donijeti Branimiru Glavašu. Iako je Hrvatin rekao kako ne zna ništa o slučaju a na sudskom je vijeću da provede postupak, Tadić mu je odgovorio kako zna kakva je odluka. Nakon toga je Hrvatin je prekinuo razgovor, jer je odlučio da je kako kaže, crta bila prijeđena. Nakon što je rekao da se odluka može izmijeniti više s njim nisam mogao razgovarati jer je prešao granicu, prisjetio se Hrvatin. Taj je razgovor sljedeći dan prijavio Mladenu Bajiću

Na upit Tadićeve obrane zbog čega se odlučio prijaviti čovjeka koji mu je samo ponovio stvari o kojima se tada naveliko raspravljalo u medijima, Hrvatin je kazao da je prevagnulo što mu je Tadić tvrdio da zna kakva se odluka sprema na Vrhovnom sudu. Ljudi moji ja bih već visio da nisam to napravio. Tada nisam znao za sve. Nisam znao tko se krije iza toga. Nikad ne bih vjerovao da se ide na takvo potkupljivanje na takav brutalni način. Činjenica je da sam osjetio da je prijeđena granica, kazao je Hrvatin.

Nakon nekoliko dana Bajić mu je potvrdio sumnje, rekavši da se tu događaju neke stvari. Nije mi rekao detalje, no bilo je jasno da se došlo do nekih saznanja, prisjetio se Hrvatin. Dodao je da je istovremeno naložio da se sve u vezi Glavaševa slučaja detaljno provjeri u sudskoj evidenciji, no ni tada, kako tvrdi, nije znao kakvu je odluku sudsko vijeće donijelo razmatrajući žalbu na prvostupanjsku osuđujuću presudu u slučajevima garaža i selotejp.

Za odluku kojom je Glavašu, uz dvije godine manju kaznu, potvrđena osuđujuća presuda za ratni zločin nad osječkim Srbima doznao je tek 30. srpnja kada je ona napisana i otpremljena strankama.

USKOK Tadića tereti da je optuženike koji su se nagodili s USKOK-om okupio u skupinu koja je trebala utjecati na neimenovane suce Vrhovnog suda i pokušati preinačiti osuđujuću presudu Glavašu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima "garaža" i "selotejp". Nedjelo su priznali Srećko Jurišić, Ivan Drmić i Sanja Marketić, ali i Tadićeva supruga Božica Tadić Ćavar. Svi su kažnjeni uvjetno, jedino Tadić nije pristao na visinu kazne. Glavaš je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora, a kaznu služi u BiH, kamo je pobjegao prije izricanja prvostupanjske presude.