Hrvatska kultura u Francuskoj

U Parizu je sinoć počelo dosad najambicioznije predstavljanje hrvatske kulture u inozemstvu. Festival Croatie, la voici počeo je u Parizu prijmom u francuskom Ministarstvu kulture, kojem je prethodio susret hrvatske ministrice kulture Andree Zlatar Violić i francuske ministrice kulture Aurelie Filippetti.

Projekt nazvan Croatie, la voici pripremao se više od godinu dana, a do kraja 2012. u francuskim će se gradovima održati 60 likovnih, glazbenih, filmskih i turističkih događaja na kojima će javnost upoznati hrvatsku baštinu i suvremenu umjetnost.

Programe su birali francuski izbornici sa svakog područja i predlagali ih promotorima u Francuskoj. Očekuje se velik interes francuske javnosti s obzirom na atraktivne lokacije na kojima će se programi održavati.

Među ostalim, tu su izložba skulptura Ivana Meštrovića u Muzeju Rodin, izložba Mladena Stilinovića u Galeriji GB Agency, izložba četrdesetak remek-djela srednjovjekovne umjetnosti iz hrvatskih riznica u Muzeju Cluny, Apoksiomen će se postaviti u Louvreu, izložba o hrvatskoj glagoljici u Palais de Tau, a suvremeni umjetnici izlažu u Palais de Tokyo.

Predstavit će se i hrvatski autori stripa te karikaturisti. Hrvatska klasična glazba svirat će na Radio France, a održat će se i ciklus performansa suvremenih hrvatskih umjetnika.

Bit će održan okrugli stol hrvatskih i francuskih književnika i filozofa, u školama će se organizirati školski sat o Hrvatskoj, na Sorbonni predavanja francuskih i hrvatskih profesora, a u planu su još gospodarski susreti, prijateljska vaterpolska utakmica i gastronomske večeri.