Izgubljeno gotovo 8 milijuna mladih

Glavni tajnik Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Angel Gurria kazao je da se stvara izgubljena generacija od 7,8 milijuna mladih u EU-u koji nemaju ni posao, ni obrazovanje ili struku te naglasio da bi za postizanje dogovorenog cilja o zaposlenosti od 75 posto u Uniji trebalo do 2020. stvoriti 17 milijuna radnih mjesta, pišu europski mediji.

Gurria je govorio na konferenciji o zapošljavanju održanoj u četvrtak u Bruxellesu, naglasivši da se kreatori politika suočavaju s novim fenomenom dugoročne strukturne nezaposlenosti gdje ljudi nemaju posao dvije godine i dulje. Što su dulje nezaposleni, manja je vjerojatnost da će naći posao.

Grčka, Irska i Portugal imaju nezaposlenost od 22,4 posto, 14,9 posto i 15,7 posto, a Španjolska ima najvišu stopu nezaposlenosti u Europi 25,1 posto. Kada se radi o mladima ispod 25 godina, brojke su još gore. U toj dobnoj skupini nezaposlenih ima više od dvadeset posto u Irskoj i Portugalu, dok 53 posto mladih Španjolaca i 55 posto mladih Grka nema posao.

Povjerenik za zapošljavanje Laszlo Andor kazao je da je stanje posebno teško u zemljama koje su dobile pomoć a koje provode stroge mjere štednje kao uvjet za dobivanje pomoći, prenosi Hina.