Glavna nagrada PIF-a otišla u Maribor

Dodjelom nagrada najboljim predstavama i lutkarima sinoć je u Zagrebu zatvoren Međunarodni festival kazališta lutaka (PIF), a grand prix ovogodišnjeg festivala otišao je Lutkarskom kazalištu Maribor.

Međunarodni žiri u sastavu Liliana Bardijewska (Poljska), Vladimir Predmersky (Slovačka), te Romano Bogdan, Želimir Ciglar i Marija Leko (Hrvatska) glavnu nagradu Milan Čečuk za najbolju predstavu u cjelini dodijelio je Lutkarskom kazalištu Maribor za predstavu Kada je Emil išao u Varšavu, priču o neobičnom čovjeku i njegovim snovima u režiji Jelene Sitar Cvetko.

Ove godine, PIF odlikuju predstave koje donose nove teme, nova razmatranja i ideje, te razigranost lutkara, kazala je obrazlažući nagrade predsjednica žirija Leko na svečanoj dodjeli, naglasivši kako je stručni žiri pogledao 14 predstava u službenoj konkurenciji, te da su sve oduke o nagradama donijete jednoglasno.

Nagrada Tibor Sekelj za predstavu s najhumanijom porukom dodijeljena je Gradskom kazalištu lutaka Rijeka za predstavu Veli Jože u režiji Renea Medvešeka, a umjetnička interpretacija priče Vladimira Nazora o hrabrom i dobrom divu odnijela je još dvije nagrade - za glazbu (Matija Antolić) i za scenografiju (Milena Matijević Medvešek i Rene Medvešek).

Oleg Jugda osvojio je nagradu žirija za režiju predstave Pikova dama u izvedbi Regionalnog lutkarskog kazališta Grodno iz Bjelorusije, a Larisa Mikulič za najbolje glumačko ostvarenje uloga Lizavete Ivanovne i grofice Ane Fedotovne u toj predstavi. Maja Petrova nagrađena je za kreaciju lutaka u predstavi Priča o galebu i mačku koji ga je naučio letjeti u izvedbi Lutkarskog kazališta Sofija (Bugarska), a nagradu žirija za najbolje oblikovanje svjetla odnijelo je lutkarsko kazali ?te Les Sages Fous iz Quebeca u Kanadi za predstavu The Orphan Circus.

Adela Srncova nagrađena je za koreografiju u predstavi Antologija u izvedbi Crnog kazališta Jirija Srneca iz Praga, jednoj od najizvođenijih svjetskih lutkarskih predstava posljednjih godina, prenosi Hina.

Dodijeljene su i četiri nagrade za animaciju - Tian Gombao nagrađen je za animaciju u predstavi Kamen po kamen u izvedbi El Teatre De L'homme Dibuixat iz Španjolske. Za animaciju u predstavi Susjedi u izvedbi Lutkarskog kazališta rasnojarsk iz Ruske Federacije nagrađeni su Valentina Berngard i Aleksej Beljajev, te Neville Tranter za animaciju u predstavi Punch i Judy u Afganistanu u izvedbi nizozemskog Stuffed Puppet Theatre.

Dječji žiri dodijelio je nagradu predstavi Kovčežić priča u izvedbi Companhia Opera na Mala iz Brazila.

Nagrade su rad akademske kiparice Ive Mihanović.