Otvorena fotografska manifestacija "Photori"

Otvaranjem izložbe fotografija Ante Verzottija Kriptofotografije u riječkoj galeriji Principij počela je fotografska manifestacija Photori koja će trajati do kraja studenog.

Predstavljeno je 20-ak Verzottijevih fotografija, kolaža kojima se komentiraju ili kritiziraju društvena zbivanja, a nastali su, kako je rekla kustosica izložbe Ana Peraica, još od autorova studija u Pragu 70-ih godina prošloga stoljeća pa sve do danas.

Za većinu izloženih fotografija Peraica kaže da su kritika međunarodnih događaja s posljedičnim utjecajem na Hrvatsku, poput globalizacije, komercijalizacije, ekstremnog šovinizma i nestanka pojedinačnog. Naziv izložbe "Kriptofotografije" odabran je zbog potrebe dekodiranja svakog pojedinačnog izloška, ističe kustosica.

Verzotti je na otvorenju ustvrdio da se fotografijom kao gradivnim elementom koristio uz druge umjetničke iskaze, te istaknuo kako se na nacizam i rasizam nije reflektirao samo kao na povijesne fenomene, nego kao na još uvijek postojeće pokrete. Značajan dio radova tematizira globalizacijske procese te značenje Amerike kao pokretača mnogih trendova suvremenog svijeta. Izložba ostaje otvorena do 21. rujna.

Fotografska manifestacija Photori obuhvaća 11 fotografskih izložaba te predavanja, predstavljanja knjiga i radionice. Među ostalim, izlagat će mladi članovi fotokluba Rijeka, predstavit će se suvremena makedonska fotografija, potom i aktualna riječka fotografija s prikazom rada riječkih autora koji se bave izlagačkom fotografijom.

Postavit će se međunarodna izložba malog formata s temom Suživot te međunarodna izložba na temu vode pod nazivom Treći element. Organizirat će se i FotoBuvljak na kojem će se moći kupovati, prodavati ili mijenjati rabljena fotografska oprema, pribor i literatura, što se moći i darovati fotoklubu za muzejsku zbirku.