Kipkeova izložba u Umjetničkom paviljonu

Umjetnički paviljon u Zagrebu počeo je jesensku izložbenu sezonu otvorenjem multimedijalne izložbe Policijsko dvorište istaknutoga hrvatskog likovnog umjetnika Željka Kipkea. Izložba ima četiri cjeline s oko 20 slika, oko 60 printeva te nekoliko filmova koji se projiciraju na zidovima paviljona.

Kako je objasnio kustos izložbe, povjesničar umjetnosti Branko Franceschi, izložena djela mogu se podijeliti u dvije skupine - recentne radove predstavljene u trima ciklusima te svojevrsnu retrospektivu. Recentni radovi su - ciklus Predatori, filmofili i boca vina iz 2010., postavljen u auli gdje se nalazi i boca gruzijskoga vina nazvana po Staljinu, te polusatni film Nadzorna kamera, koji se projicira u istočnome krilu paviljona.

U tome krilu na podu je postavljena instalacija Šetnja pod nadzorom - podna grafika koja nas 'vodi u šetnju' nadziranim zagrebačkim okolišem. Treći recentni ciklus Bulevar devet života obuhvaća 13 ulja na platnu iz 2011. s izmišljenim lokacijama i kriminalističkom temom, a predstavlja nacrt za film.

Druga skupina radova pod nazivom Kratki vodič kroz 70-te i 80-te ima elemenata retrospektive i, dodao je Franceschi, autorovo je prisjećanje na vrijeme kada je istupio na umjetničku scenu kao jedan od istaknutih predstavnika Nove umjetničke prakse.

Ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković zadovoljan je što je na početku nove izložbene sezone predstavljen Kipkeov specifičan umjetnički opus. Izložba, koju je otvorio pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić, može se pogledati do 14. listopada.