Prijavite se za posao u Europskoj uniji

Europski ured za odabir osoblja (EPSO) otvorio je prvi natječaj za zapošljavanje hrvatskih državljana u europskim institucijama za poslove administratora u području javne uprave, prava, revizije, ekonomije i financija. Ovo je prvi natječaj koji je otvoren samo za hrvatske državljane, dok je natječaj za prevoditelje, koji je raspisan 21. lipnja, bio otvoren za državljane EU-a koji izvrsno vladaju hrvatskim jezikom.

Ukupno, europske institucije traže 124 uspješna kandidata za radna mjesta administratora na najnižoj razini, s oznakom AD5. Kandidati se mogu prijaviti do 16. listopada. Svi kandidati moraju imati sveučilišnu diplomu i dobro znanje engleskog, francuskog ili njemačkog jezika. Prijave se primaju isključivo preko internetskih stranica EPSO-a, a informacije su dostupne na stranici: www.eu-careers.eu. Uskoro će biti otvoreni novi natječaji - za lektore i korektore 11. listopada, a za tajnike te asistente komunikacije, pravnih poslova i upravljanja projektima 25. listopada.

Nadam se da će hrvatski državljani koji imaju potrebne kvalifikacije iskoristiti ovu prigodu i pridružiti nam se u izgradnji Europe rastuće raznolikosti i kulturnog bogatstva, izjavio je potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič, koji je zadužen za međuinstitucionalne odnose i administraciju. U sljedećih pet godina Europska komisija namjerava zaposliti 249 hrvatskih državljana, a još oko 200 ih može računati na posao u drugim europskim institucijama.