Otvoren 10. festival svjetskog kazališta

Svjetsko kazalište ponovno je u Zagrebu. Vizualno snažnom predstavom Poslije bitke, talijanskoga autora Pippa Delbona, u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu službeno je otvoren 10. festival svjetskoga kazališta.

Za kazališnu publiku Pippo Delbono, talijanski redatelj, glumac, autor i performer, stari je znanac koji je na Festivalu svjetskog kazališta već nastupio s predstavom Tišina.

Vizualno snažan scenski projekt Poslije bitke, za koji je Delbono dobio najvažnije talijanske kazališne nagrade, ironična je, poetična i provokativna, nježna i bolna himna životu. Poslije bitke priča je o ljudskoj indiferentnosti i ludilu, ali i o nadi da se svijet može vratiti razumu, osjećajima, veselju. Poslije bitke posveta je Delbonovoj majci koja je umrla prije tri mjeseca.

U predstavi koja priča o izbjeglicama i ratovima Delbono rabi fragmente djela velikih književnika, riječi prati glazba slavnih klasičnih skladatelja i za predstavu skladana Balaneskuova glazba.

Umjetnički ravnatelji Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan prigodom otvorenja jubilarnog izdanja Festivala prisjetili su se početaka 2003. i niza uglednih redateljskih imena koja su proteklih godina gostovala u Zagrebu, poput Petera Brooka i Thomasa Ostermeiera.

Zahvaljujući ovom festivalu, zagrebačka se publika upoznala s reprezentativnim djelima europskog i svjetskog teatra s početka novog stoljeća, istaknuli su umjetnički ravnatelji uz nadu da će se ova vrijedna manifestacija i dalje održavati.

U sklopu ovogodišnjega jubilarnog Festivala svjetskog kazališta, do 29. rujna zagrebačka će publika moći pogledati još pet djela europskog i američkog autorskog teatra.