Kosti Rikarda III. ispod parkirališta

Britanski arheolozi, koji su prije tri tjedna počeli iskapanja ispod parkirališta gradskog vijeća Leicestera u potrazi za izgubljenim grobom engleskog kralja Rikarda III., pronašli su kostur muškarca koji je bio pogođen strijelom i smatraju da je vrlo vjerojatno riječ o posmrtnim ostacima toga monarha iz 15. stoljeća, javlja Sky News.

Na lubanji su vidljivi znaci traume koja odgovara ranama iz bitke, a muškarac je imao i iskrivljenu kralježnicu, što odgovara onovremenim opisima Rikarda III. kao "grbavca", čije je jedno rame bilo više od drugog.

Povjesničari misle da je Rikard III., kralj Engleske od 1483. do 1485., izvorno pokopan u kapeli sivih fratara u Leicesteru nakon pogibije kod Boswortha, u posljednjoj velikoj bici u Ratovima ruža između dinastičkih obitelji Lancastera i Yorka. No nakon raskola Henrika VIII. s Rimom kapela je razorena u 16. stoljeću i točno mjesto kraljeva groba od tada je nepoznanica.

Kosti koje su pronađene ispod parkirališta poslane su na DNK ispitivanje, a znanstvenici smatraju da je vrlo vjerojatno riječ o Rikardu. Rezultate će trebati čekati između osam i dvanaest tjedana.

Rikarda III. besmrtnim je učinio William Shakespeare u istoimenoj drami, slavnoj i po poznatoj Rikardovoj rečenici na kraju bitke kod Boswortha: "Konja, konja! Kraljevstvo za konja!".