Za režije ćemo izdvajati 300 kuna više!

Poskupljenja koja smo ljetos tek blago osjetili, svom snagom doći će do izražaja u nadolazećim, hladnijim mjesecima. Prema našim izračunima temeljenim na službenim podacima javnih poduzeća, u prosjeku ćemo za struju, plin, vodu i grijanje izdvajati oko 300 kuna više nego lani. Nažalost, prosječna hrvatska plaća zasad ne prati dvoznamenkaste stope rasta troškova režija. Od 2009. plaće su toliko mizerno rasle da bi se moglo reći da je riječ o statističkoj pogreški.

Josipović: 'Lako je biti socijalna država kad se ima...'

Oko 130 tisuća obitelji u šest gradova na udaru je novog prijedloga o poskupljenju grijanja. Prosječni račun za plin, koji je poskupio u svibnju, u zimskim mjesecima narast će za novih 132 kune. Troškovi za struju skaču za 52 kune, a Zagrepčanima i oni za vodu - 53 kune - unatoč smanjenom PDV-u na 10 posto. Ako se odobri i poskupljenje HEP Toplinarstvu, prosječni račun za grijanje bit će viši za 187 kuna.

Najavljeno poskupljenje grijanja od čak 37 posto, sa socijalno-ekonomskog terena prešlo je na politički. Parlamentarna oporba, koja je na vlasti u gotovo svim gradovima u kojima bi grijanje trebalo poskupjeti, koristi se time za žestok politički udar na Vladu kojoj mnogo ne pomaže ni predsjednik Republike. Teški za HEP i građane, no za lokalnu samoupravu dileme nema. Tko bi poskupio grijanje pola godine prije lokalnih izbora.

Gradonačelnici neće pristati na zahtjev HEP-a

Zagrebački gradonačnik Milan Bandić tvrdi kako Vlada nije ispunila predizborno obećanje o restrukturiranju državnih tvrtki, a sada teret prebacuje na građane. Najavio je veto na bilo kakvo poskupljenje ove godine. Bandić spominje veto jer za razliku od ostalih gradonačelnika, zagrebačka skupština nije pod njegovom kontrolom. A predsjednik Skupštine Davor Bernardić poručio mu je kako nema potrebe za jeftinim političkim populizmom i manipulacijom građanima. Ovo je ozbiljan problem. Znate u kakvom je stanju HEP, kazao je.

Prijedlog je obojen u crveno, s obzirom na to da je znakovito da svi gradovi koji su obuhvaćeni ovim prijedlogom poskupljenja gradovi su koji nisu u Kukuriku kolu, kazao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. I gradonačelnik Siska Dinko Pintarić oštro je osudio najavu iz HEP-a te u priopćenju navodi kako ne želi i neće pristati na ucjene koje pred nas stavlja HEP Toplinarstvo. Dodaje da kao gradonačelnik ne može dopustiti da više od četiri tisuće potrošača HEP-ovih usluga u Sisku ove zime bude gladno jer neće imati novaca za sve račune, a pita se kako će povećane račune plaćati i 56 poslovnih potrošača kojima je poslovanje otežano zbog novih parafiskalnih nameta.

Razlog zbog kojeg lokalna samouprava uopće odlučuje o cijeni grijanja je Vladina odredba iz 2010. Tadašnju je premijerku uzrujalo što je regulatorna agencija HERA dala zeleno svjetlo za poskupljenje grijanja, pa je smijenila njezinu upravu i mehanizam odlučivanja dala u ruke lokalnim tijelima. No vremena se mijenjaju, a mijenja se, doznajemo, i zakon pa će u stvarnom životu upravo HERA biti ta čija će biti zadnja.