Punk u Metu - izložba koja krši sva pravila

Njujorški Metropolitan odabrao je punk za temu svoje sljedeće velike izložbe u 2013. posvećene utjecaju tog anarhističnog glazbenog pokreta na moderni modni izričaj.

Izložba Punk: Chaos to Couture (Punk: od kaosa do mode), koja se otvara 9. svibnja 2013. u organizaciji Met-ovog Costume Instituta, bavit će se istraživanjem trajnog utjecaja punka na modu od njegova nastanka u 70-tim godinama prošloga stoljeća pa sve do danas, a obuhvatit će stotinjak modnih dizajnerskih rješenja za žene i muškarce 'u kojima se suprotstavljaju originalne punkerske modne kombinacije s dizajnerskim rješenjima inspiriranim ili upotpunjenim elementima punka', ističe se u najavi izložbe na mrežnim stranicama muzeja.

Među njima je i poznata Versaceova haljina koju je glumica Elizabeth Hurley nosila na premijeri filma 'Četiri vjenčanja i sprovod', te još podugačak niz zvučnih dizajnerskih imena - Alexander McQueen, Vivienne Westwood, Marc Jacobs, Azzedine Alaia, Dolce & Gabbana i Chanel samo su neki od njih. Njihove će kreacije biti podijeljene u šest tematskih galerija: 'Heroji buntovnici', 'Modni situacionisti', 'Paviljoni anarhije i elegancije', 'Punkerska moda', 'Sam svoj dizajner' i 'Poderana moda'.

Od samih početaka, punk je imao poticajan utjecaj na modu. Iako je demokratičnost punka suprotna autokratičnosti mode, dizajneri nastavljaju prisvajati njegov estetski vokabular kako bi izrazili mladenačko buntovništvo i agresivnu snagu, kazao je kustos izložbe Andrew Bolton. Punk je prekršio sva pravila u modi - nakon njega, sve je postalo moguće. Imao je, i ima, golem utjecaj na visoku modu, dodao je.

Utjecaj punka na modu na izložbi će biti ilustriran postavljanjem originalne punkerske odjeće iz sredine sedamdesetih godina prošloga stoljeća uz bok recentnim modnim rješenjima, koja od punka posuđuju njegove vizualne simbole - ziherice, žilete i zakovice. Fokusirajući se na odnos između punkerskog temeljnog 'uradi sam' koncepta i modnog 'napravljeno po mjeri' koncepta, izložba će se baviti materijalima, tehnikama i ukrasima koji se povezuju sa stilom anti-establišmenta, a izlošci će biti upotpunjeni video i zvučnim materijalima vezanim uz punk, prenosi Hina.

Izložba će biti otvorena do 11. kolovoza 2013.