Warholova retrospektiva u Metropolitanu

U newyorškom muzeju Metropolitan otvara se velika retrospektivna izložba posvećena legendarnom američkom umjetniku Andyju Warholu, prva posveta golemom i trajnom utjecaju vodeće figure američkog pop arta na umjetničke trendove i osobni izričaj generacija umjetnika koje su uslijedile.

Suočavajući oko 45 Warholovih djela sa stotinjak radova 60-tak drugih umjetnika, izložba Regarding Warhol: Sixty Artists, Fifty Years (Glede Warhola: 60 umjetnika, 50 godina) uspoređuje ponajbolje primjerke Warholovog stvaralaštva - slike, skulpture i filmove, s onima drugih umjetnika koji na ključne načine reinterpretiraju, odgovaraju ili reagiraju na njegov inovativan rad.

Ono što iz toga proizlazi fascinantan je dijalog umjetničkih djela i umjetnika svih generacija i prva velika izložba koja nastoji u cijelosti istražiti pravu prirodu i stvarni doseg utjecaja Andyja Warhola na suvremenu umjetnost, stoji u najavi izložbe.

Izložba je strukturirana kroz pet tematskih blokova: Dnevne vijesti: od banalnosti do katastrofe, Portreti: slava i moć, Queer studije: promjena identiteta, Prizori konzumerizma: aproprijacija, apstrakcija i serijalnost, te Bez granica: biznis, suradnja i spektakl. Kustos izložbe je Mark Rosenthal, a ostaje otvorena do 31. prosinca.

Slikar, dizajner i filmski redatelj Andy Warhol (1928.1987.) u svojim djelima istražuje odnos između umjetničkog izričaja, kulture celebritija i oglašavačke kulture početka druge polovine prošloga stoljeća. Njegova su djela među najskupljima u svijetu, a najviši iznos izdvojen za jednog Warhola je 100 milijuna dolara (79 milijuna eura), za koliko je 2009. prodan sitotisak nazvan Eight Elvises iz 1963.