Počeo Novi Ganz novi festival

Drugo izdanje međunarodnog festivala razvojnog kazališta Novi Ganz novi festival, koje je počelo u Studentskom centru u Zagrebu, donosi kazališne predstave, performanse, instalacije, koncerte, predavanja i radionice te autore čija djela pomiču granice u današnjim umjetničkim izvedbenim praksama.

Oslobođen žanrovskih granica i zamišljen kao prostor za predstavljanje mladih europskih i domaćih umjetnika, Novi Ganz novi festival ujedno je i platforma za razmjenu ideja i uspostavljanje veza među umjetnicima, ali i kulturnim radnicima i institucijama, a ove je godine fokus na mladoj austrijskoj sceni.

Festival je počeo radionicom Digitalna botanika i analogno-generativni dizajn pod vodstvom austrijskih multimedijskih umjetnika Martina Lorenza i Woeishi Leana te biologa Christiana Anicha o načinima kreiranja organskih struktura i vizualne prirode, u kombinaciji s urbanim prostorima kao dodatnim medijem.

Slijedi premijera predstave EDEN u kojoj slovenska umjetnica Mala Kline suprotstavlja dva svijeta koja su istovremeno prisutna u susretu izvođača i publike te plesna predstava Titraji Zrinke Šimičić-Mihanović, rad nadahnut razmišljanjima o percepciji plesa i osjetima koji sudjeluju u toj percepciji.

U sklopu programa bit će održano i niz predavanja i radionica. Dora Budor i Maja Čule izvest će projekt Knockoff, a pjesnik i pisac Aleksandar Stojković iz Srbije te glazbenici i skladatelji Alen i Nenad Sinkauz iz Hrvatske izvest će glazbeno-scenski projekt Malo je dovoljno.

Na programu je i komorni balet Vodoinstalater Natalije Manojlović i Gordana Tudora. Norveška umjetnica Naja Lee Jensen izvest će svoju zvučnu instalaciju Mobile Homes.

Na programu je i niz koncerata, a posljednje večeri festivala 23. rujna Muzički salon predstavit će dva mlada skladateljska imena, hrvatsku skladateljicu Anu Horvat, ovogodišnju dobitnicu stipendije Fonda Rudolf i Margita Matz, te njezinu kolegicu litavsku skladateljicu Egidiju Medkešaite.